Зъбната плака | Статии

Др Бойка Маринова - Стоматолог
Преди

Зъбната плака е лепкава, желатинозна бактериална маса, която се образува върху зъбите над и под ръба на венеца.

Плаката се състои от микроорганизми, съставки от слюнката, олющени клетки от оралната лигавица и специфични въглехидрати. Тя е невидима с просто око, но събрана от зъбната повърхност съдържа средно 170 000 000 000 живи бактерии в един грам! Може да бъде оцветена със специфични багрила от стоматолога.

Зъбната плака се появява два часа след измиването на зъбите. В началото броят на микроорганизмите е малък, но с течение на времето непрекъснато се увеличава. В началото микроорганизмите в плаката са предимно (Gr+) аероби – нормални обитатели на устата, но впоследствие, когато условията в зъбната плака се изменят (изчерпва се кислорода, увеличава се киселинността) се поселват патогенни микроорганизми (Gr-) анаероби. Увеличава се също и дебелината на плаката. Този процес се нарича стареене на зъбната плака.

Ако не бъде периодично отстранявана, плаката минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. Той е идеален резервоар за токсични бактериални продукти, които увреждат венците. Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог.


плаката причинява възпаление, кървене и отдръпване на венците от зъбите

Зъбна плака и пародонтални заболявания (гингивит и пародонтит)

Ето как може да бъде представено участието на зъбната плака във заболяванията на венците и останалите зъбозадържащи структури:

1) Бактериите се натрупват върху зъбните повърхности в границата между зъбите и венците и образуват бактериалната плака.

2) Гингивитът и повечето форми на пародонтит се дължат на стареенето на зъбната плака.плака

3) Ако се попречи на стареенето на зъбната плака, може да се предпазят зъбозадържащите структури от заболяване или да спрат повечето от съществуващите заболявания.

4) Почистването на бактериалната плака влияе върху вида на бактериите, които се намират по повърхностите на зъбите.

Др Бойка Маринова - Стоматолог
© Д-р Бойка Маринова - Стоматолог | Всички права запазени!